学术讲座

武汉大学--吴丹教授:Cross-device Web Search

日期:2019-03-08 12:54:30阅读:字号:【大】【中】【小】

讲座题目:Cross-device Web Search

讲座时间:2019315日(周五)下午2-330

讲座地点:图书馆3学术报告厅

主讲人:吴丹

主讲人介绍:吴丹,教授,博士生导师,现任武汉大学信息管理学院图书馆学系系主任。北京大学和美国匹兹堡大学联合培养博士,美国北卡罗来纳大学访问学者。入选首批国家“万人计划青年拔尖人才”、教育部“青年长江学者”、中美富布赖特高级研究学者,以及武汉大学“珞珈特聘教授”,是“人机交互与协作”创新团队负责人。担任《中国大百科全书》图书馆学信息检索分卷副主编,The Electronic Library4个国际学术期刊编委,JASIST10SCI/SSCI期刊审稿专家。担任国际信息科学与技术学会亚太分会秘书长、国际iSchool联盟数据科学课程设计委员会委员、国际数字图书馆联合会议筹备指导委员会委员、国际计算机学会数字图书馆委员会委员、中国索引学会青年委员会副主任、中国图书馆学会图书馆学教育委员会副秘书长等。主要研究领域为信息检索技术、用户信息行为、人机交互、数字图书馆等。

报告简介:Leading a life in a multi-device environment, it is common for people to utilize multiple devices and span several sessions to search the same topic, which is referred as the cross-device search. It takes time to switch devices in the cross-device search, which interrupts the search task and leads to the task resumption. Then are there any differences on queries, search behaviors, search performance between pre-switch and post-switch sessions? This talk will introduce what is the cross-device search, relate it to relevant conceptual models, present the design and development of a system to support cross-device search, discuss the change patterns of semantic similarity of cross-device search queries, explore the cross-device search behavior modelling and predict users’ search performance in cross-device search. This talk will highlight a number of challenges and possible solutions for cross-device web search and recommendation.